standard-title Koordinátafúró CNC gépcsalád fejlesztése című projektjének indítása

Koordinátafúró CNC gépcsalád fejlesztése című projektjének indítása

A Pannon Concept Kft. GINOP-2.1.2-8.1.4-16-2017-00154 azonosítószámú támogatási kérelmét a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” felhívásán támogatásra érdemesnek ítélték, 140,03 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesül.

A projekt keretében a Pannon Concept Kft CNC koordinátafúró célgép családot – mint prototípus terméket – kíván kifejleszteni, amely a programozható szerszámgépek családjába tartozik. A projekt során a gépcsalád két különböző méretű tagját kívánjuk megépíteni. A gépcsalád tagjai közötti legfontosabb eltérés a munkatér méretében van. A nagyobb gép munkatere 5×2 m, míg a kisebb gép munkatere 2×1 m lehet. A gépek rendeltetése a megelőző termikus vágással (lézer, plazma, láng) kivágott vastag acéllemez (lemezvastagság 6 mm feletti) alkatrészekbe hengeres és menetes fúratok készítése.

A projekt célja olyan célgép kifejlesztése, amely gazdaságosabban piacra vihető a jelenleg beszerezhető hasonló szolgáltatásokat is nyújtó CNC megmunkáló gépekkel összehasonlítva. Ezeket a célokat az alábbi műszaki megoldásokkal tervezzük elérni:

célszerűen tervezett hegesztett vázszerkezet, az öntött acélszerkezetek alkalmazása helyett,
a fúróegységgel utazó, nagy kapacitású szerszámtár, ami a szerszámcsere időigényét csökkentheti, olyan szánvezetési konstrukció kialakítása és alkalmazása, amely nem igényel karbantartást, illetve kellően védett a fémforgácsoktól, illetve az acélszerkezeti gyártó üzemben előforduló más szennyeződésekkel szemben,
a gyorsabb programozás érdekében a vezérlőrendszerhez új utasítás készletet alakítunk ki, amely a gép célgép jellegéből és a CNC vezérlő rendszer alkalmazásából következik,
a hosszirányú (X szán) mozgatáshoz a hézagmentes fogasléces, illetve álló golyósorsós mozgatási rendszer kifejlesztése, melyek alkalmazása a munkahossz függvényében lehet alternatív.

Projekt megvalósítási időtartama:

a projekt kezdő időpontja: 2018.09.01.
a projekt záró időpontja: 2020.08.31.

Projekt összköltségvetése: 254,59 millió forint

Támogatás összege: 140,03 millió forint
Támogatás mértéke: 55 %